Arrangementer
26 april 2019: Naturparkers Regionale Betydning
Invitation til CNNF-seminar på Roskilde Universitet d. 26. april 2019, kl. 13-17 Sted: RUC, bygning 11.1 lokale 047 (Studiesalen, tæt på CNNFs sekretariat)
Danske naturparker er baseret på Friluftsrådets vurdering af, at en eller flere sammenhængende kommuner rummer et særligt sammenhængende naturområde af national eller regional betydning. Mærkningsordningen Danske Naturparker forsøger at sikre en langsigtet planlægning og udvikling af natur, kultur og friluftsliv i samspil med en landdistriktsudvikling, der forhåbentligt er til gavn for bosætning, turisme og øvrige erhverv i naturparken. Nogle naturparker involverer flere kommuner (fx. Lillebælt), andre varetages inden for enkelte kommuner (fx. Nakskov Fjord). Uanset det kommunale ophæng, er der forventninger til "effekten" af naturparker. Seminaret vil se nærmere på hvilken betydning naturparker har for den regionale udvikling, både i et bæredygtighedsperspektiv, et naturkvalitetsperspektiv og i et vækst- og udviklingsperspektiv.
Program (oplæg 20 min, spørgsmål og kommentarer 10 min):
Franklin Feyeh: Naturparker som virkemiddel for bæredygtig regional udvikling – med eksempler fra Luxembourg. Oplægget vil blive holdt på engelsk, men Franklin forstår dansk.
Sven-Åge Westphalen: Friluftsrådet certificeringsordning for danske naturparker. Kommunalt og inter-kommunalt samarbejde.
Thomas Skou Grindsted: En certificeret naturpark: ”Åmosen”, mellem 3 kommuner på midtsjælland: Parken og dens regionale betydning.
Niels Ole Præstbo: Danmarks største naturpark ved Lillebælt med 70% hav: Planlægning og forvaltning i Naturpark Lillebælt, hvordan og hvorfor.
Diskussion og opsamling CNNF er vært for et glas vin og en snack.
TIDLIGERE SEMINARER
26 Okt 2018: Landskabets fortælleværdi
se program og rapport i CNNF nyhedsbrev no. 8
20 april 2018: Lodsejernes rolle i naturbeskyttelsen i nationalparkerne
Seminaret afholdes fredag den 20.april 2018 kl. 13-16/17 i bygning 11.1 “Studiesalen” (stueetagen, rum 047). NB! Seminaret er IKKE i bygn. 02, som det plejer at være, men i bygning 11, stuetagen. Se link her vedr. placering af bygning 11: www.studenterraadet.dk/en/billeder/kort-over-ruc-0
Program:
13-13.10 Velkomst ved CNNF-formand Keld Buciek
13.10-13.45 Lars Vedsmand, bestyrelsesformand for Nationalpark Skjoldungelandet: Erfaringer med organisering og samarbejde med lodsejere i Nationalpark Skjoldungelandet.
13.45-14.20 Jens Peter Simonsen, Skovrider, Naturstyrelsen i Vestsjælland: Naturstyrelsen som lodsejer i danske nationalparker, og deres samarbejde med kommuner og andre aktører.
14.20-14.35 Kaffepause
14.35-15.10 Christina Kaaber-Bühler: Naturpleje med Kogræsserlauget på Særløse Overdrev. Et eksempel på frivilligt-privat og offentligt samvirke om en vigtig naturplejeopgave.
15.10-15.45 Jens Reddersen, Naturprojektmedarbejder i Nationalpark Mols Bjerge: Frivillighed som værktøj i projekter til fremme af biodiversitet.
15.45-16 Opsamlende diskussion
16-17 Reception med vin, snacks og uformel udveksling af synspunkter.
Baggrund:
Forbedring af naturkvaliteten og sikring af sammenhængende natur er et hovedmål med oprettelse af nationalparker. Mål indenfor kulturhistorie, friluftsliv, turisme og lokal udvikling har også stor betydning, men uden at naturkvaliteten fastholdes og forbedres, vil nationalparkstatus ikke give mening for de pågældende områder. Dette forhold er også påpeget i den kritiske gennemgang af de daværende danske nationalparker, som er foretaget af Rigsrevisionen i 2013.
I det perspektiv søger seminaret nogle bud på lodsejeres rolle i opretholdelse og forbedring af naturkvaliteten i de danske nationalparker. Her tænkes på såvel private som offentlige lodsejere og myndigheder:
•Hvad kan og gør de forskellige lodsejergrupper i forhold til sikring og/eller forbedring af naturkvalitet i parkerne?
•Hvordan tilgodeses lovens intentioner i praksis?
•Hvilke samarbejdsformer mellem offentlige og private lodsejere og frivillige foreninger har potentiale til at løfte opgaven med forvaltning af naturværdierne og sikringen af mere og mere sammenhængende natur i danske nationalparker? Findes "det gode eksempel"?
•Hvilke problemer og udfordringer, men også muligheder, ligger der i at "overlade" naturforvaltning til private aktører?.
Opretholdelse af naturkvalitet incl. den biologiske mangfoldighed i disse områder afhænger af fortsættelse af ældre drift eller indførelse af en slags erstatning for den. Her spiller samarbejdet med lodsejere og deres land- og skovbrug og evt. anden form for traditionel udnyttelse en afgørende rolle. Ligeledes spiller samarbejde og koordinering blandt lodsejerne omkring udviklingen af mere sammenhængende natur en stor rolle på længere sigt.
På seminaret vil vi se på eksempler på løsninger i forskellige nationalparker og diskutere dels rammerne for dette og dels de praktiske og økonomiske mulighed for gennemførelse af nødvendig, aktiv forvaltning (naturpleje) – bl.a. i lyset af NATURA2000 forpligtelserne til at skaffe el. opretholde ”gunstig bevaringstilstand”. Områder med denne udpegning indgår i alle eksisterende nationalparker her i landet.
Velkommen til seminaret fra CNNF:
Keld Buciek, Jesper Brandt, Kristine Juul, Ebbe Prag og Claus Helweg Ovesen
Tidligere arrangementer:
fredag d. 27 Okt 2017 kl 13-16.
"VÆKST og BÆREDYGTIGHED - forenelige størrelser?"
Der synes at være udbredt konsensus om at etableringen af natur- og nationalparker kan bidrage til en bedre sikring af biodiversiteten, forbedre mulighederne for en rekreativ udnyttelse af vore landskaber og dermed bidrage til at øge borgernes livskvalitet. Men om det også i traditionel økonomisk forstand skaber vækst i beskæftigelse, omsætning, skatteindtægter osv. er noget, der ikke vides ret meget om. Forestillingen om vækstskabende parker argumenteres i høj grad igennem med henvisning til forventede øgede turismerelaterede aktiviteter. Turismen påvirker klassiske natur- og miljø problemstillinger om forholdet mellem benyttelse og beskyttelse, det stiller spørgsmålstegn ved under hvilke betingelser en bæredygtig udnyttelse af parkerne er mulig. Dette giver anledning til at udfordre gængse lands- og lokalpolitiske lovprisninger af parkernes rolle i den regionale udvikling. Det gælder natur- og nationalparkernes erhvervsøkonomiske konsekvenser, effekterne på den regionale udvikling, velfærdsudviklingen, bosætningen, ejendomspriserne, de lokale konsekvenser, og muligheder og begrænsninger i lokale turisme-strategier i relation til en bæredygtig naturomgang. Dette er nogle af de problemstillinger CNNF-seminaret vil sætte fokus på.
Program
13-13.40 Keld Buciek: Hvad vides om de regionaløkonomiske og beskæftelsesmæssige effekter af etablering af natur- og nationalparker?
13.40-14.20 Verena Pinegger: Representing Visitor Experiences in Naturpark Amager.
Pause
14.30-15.10 Jesper Holm: Mod en model for forståelse af bæredygtig bynær økoturisme.
15.10-15.50 Jørgen Ole Bærenholdt: Etablering af vandreruter som turismefremmende initiativ - Camønoen som case.
15.50 Fælles diskussion
16-17 CNNF er vært ved et glas vin
Fredag d. 28 April 2017, kl. 13-16: Naturdidaktik-seminar.
De danske nationalparker har, som også mange udenlandske, formulerede ønsker om at parkerne kan og skal bidrage til dannelse, uddannelse og træning af unge mennesker. På dette seminar vil forskellige forskere, formidlere og planlæggere drøfte muligheder og begrænsninger i at anvende natur- og nationalparker som “klasseværelser” og diskutere potentialerne i at arbejde med naturpædagogik og naturdidaktik.
Program:
Sune Frølund (KU): John Deweys syn på naturerfaring.
Keld Buciek (RUC): Naturen og ungdomsorganisationernes arbejde.
Malene Bendix (Skjoldungelandet): Nationalparken som klasseværelse
Thomas Theis Nielsen (RUC): Læring i felten
24 Nov 2016: Borgerinddragelse og netværksdannelse i forbindelse med etablering af nationalparker.
24 April 2015: CNNF seminar om nationalparker, fredning og menneskerettigheder i Syd.
21 Nov 2014: Danmarks Nationalparker - Status og planer. Seminar på RUC
16 Jan 2014: Flersidig arealanvendelse i skovområder, på militære arealer og indenfor den klassiske godsdrift – en inspiration for natur- og nationalparker og planlægningen af det åbne land
Fyraftensseminar afholdt af Dansk Landskabsøkologisk Forening (DLF) i samarbejde med Center for Natur- og Nationalparkforskning.
22 Nov 2013, kl 13-17: CNNF-seminar: “Nationalparker og lodsejerinteresser”.
19 April 2013, kl. 13-17: CNNF-seminar: “Naturparker og Friluftsliv”. Sted: bygn. 02 - Geofagsalen, RUC.
15 febr. 2013: Specialeseminar og eksamen: “Randzoner - en landskabsanalyse af tilgængelighed” v. specialestuderende Rasmus Dylov & Kenneth Trane. Galleri 2, hus 11.2. Tid: 13.30
7 febr. 2013: Spaces of restrictions - national parks in the global south. Foredrag ved Lektor Kristine Juul. Kortsalen, bygn 02, RUC. kl. 12.30-13.30.